Productie 2018 – Koningin Lear

Altoos Doende brengt ‘ Koningin Lear ‘ van Tom Lanoye

In King Lear vertelt Shakespeare het verhaal van een oude koning die zijn rijk onder zijn drie dochters verdeelt.

Met koningin Lear, haalt Tom Lanoye het stuk van Shakespeare niet alleen uit het verre verleden naar het nabije heden, maar plaatst het in de wereld waar het optimaal tot zijn recht komt: de mondiale financiële wereld in volle crisis. In Koningin Lear heeft Lanoye duidelijk gekozen voor een vrouw. En wat voor een vrouw! Geen manwijf, maar een vrouw met een ijzersterk karakter. Op de bovenste verdieping van haar building, ‘haar kathedraal’, zoals Lanoye de zetel van haar holding noemt, heerst zij als een grootmeester met een immens zakelijk instinct. Onder haar leiding is dit bedrijf uitgedijd tot een concern van onvoorstelbare proporties. Aan de vooravond van een economische crisis verdeelt zij het bedrijf geheel onverwachts onder haar drie kinderen. In ruil verlangt ze een eed van liefde en dankbaarheid. De jongste weigert. De gevolgen zijn niet te overzien.

Met Koningin Lear tekent Tom Lanoye het portret van een oud geworden captain of industry die het zicht op de realiteit volledig kwijt raakt. Die zich vastbijt in een strijd met het bedrijf, maar vooral met zichzelf. Begonnen als gerespecteerde zakenvrouw, eindigt ze – versleten, dementerend en doodsbang – aan de rand van de afgrond. Lear toont ons de mens op zijn eindpunt, beroofd van wat een moeder aan grootste rijkdom kán bezitten: een kind dat van haar houdt.

Een bedankingsbrief van de regisseur:

Altijd altijd altijd al stond mij helder een dag als deze voor de geest waarbij ikzelf voorgoed een kroon zou mogen plaatsen op het titanenwerk geleverd door Altoos doende.

Eerst en vooral verdeel ik mijn patrimonium. De portfolio van koffie aandelen in de Magda lena eilanden. De cateringbedrijven ‘Katrien’ in China, de Russische influistertapes met als codenamen Nicole en Mieja. De schminkdeals van Sofie/ Silke en Maaike in Parijs.

Het manusjesvanalles chartergroep Charles met als secundant Lieven.

De muziekportfolio met als label keine stress Van Filip en Ronny en last but not least alle anonieme deals die Altoos doende en de productie ten goede kwam. Dank.

Na al die maanden verbaast het mij met welke spirit we dit tot een goed einde hebben gebracht.

Oleg mijn lieve oleg, lief in de omgang, openstaand voor wat lichamelijk rumoer. Minzaam en stil, geen snob en ons allen waard.

Verzaak volgende keer niet meer aan het aanzetten van de camera.

Hendrik en Alma een droomkoppel met leeftijdsverschil.

Hendrik geen man van poppenkast, man van het vrije woord, soms een woordenvloed los uit de pols.

Maar kom me niet vertellen, mijn beste Hendrik, dat jij opeens de gave bezat om de avances van de regisseur naar jou toe naar jouw hand te zetten en te verdubbelen.

Alma lieve kleine kleverige vlinder, fan van louboutins, een waar genot om jou te zien evolueren.

Gregory, lompe fokking Gregory, de poeet zelve.. van geitewollensokken, naar klootzak, van hou je muil tot krijg toch de kankertyfus achter de 2 laatste kiezen.

Met als toetje het uitduwen van vuile dubbele kikkerdril.

In schril contrast met mijn vriend Alex die als ideale schoonzoon de familie Al toos doende vervoegde en toneeltalent met menselijke warmte naadloos vermengde.

Connie, con voor de vrienden, vriendin van haar schoonmoeder. Schoonmoeder lief checkte zelf of haar kleindochter geen hazelip of waterhoofd bezat.

Uitstraling op het podium, meesteres in het overbrengen van gevoelens. Ook non-verbaal werd de lat hoog gelegd.

Kent van authenticiteit gesproken . Vanaf de eerste repetities er boenk op. Zin en onzin door elkaar, wijsheid in de waanzin.

Jij bent geen nul als toneelspeler en niet uit het verkeerde hout gesneden. Het product van drama en Francis. Van goed tot subliem.

Nu jij mijn oogappel, mijn hartedief, de parel van mijn oude dag.

Onze kameleon Cornaldine/ Junkie. Van …niets moeder..tot  ….nu is het echt met mij gedaan.

Een perfecte metamorfose, geloofwaardig en heel intens.

Als het ware een echte doorleefde vader-dochter relatie op het podium.

Ik wist dat ik …dat ik…

Kent: Waarom zoveel formeel gedoe Elizabeth

Kop dicht Kent

Hier spelen geen persoonlijke besognes. Dit gaat om zaken, de wil, de moed, het aanhoren van…

Geen Irene op het podium, geen brave ziel maar een harteloze keiharde madame … nog harder, nog hautainer, nog straffer.. En jawel je life-time achievement contract heb je met bravoure verdiend. Een koningin Lear waardig. Kijk ze leeft… t is niets voor niets geweest (2 x)